Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 14 (2023) » Τεύχος No.1 » Μεσογειακή διατροφή και διατροφικές συνήθειες σε άτομα ηλικίας 18-40

Μεσογειακή διατροφή και διατροφικές συνήθειες σε άτομα ηλικίας 18-40

Γεωργία Αντώνογλου1, Ειρήνη Καραθύμιου1
Επιβλέπων: Μιλτιάδης Θεοχάρης2

  1. Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Σχόλη Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, ΤΕΙ Θεσσαλίας,
  2. Επιστημονικός Συνεργάτης – Πανεπιστημιακός Υπότροφος, ΤΕΙ Θεσσαλίας

Σελίδες: 13-26

Περίληψη

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία του ατόμου. Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση του μοντέλου της Μεσογειακής Διατροφής συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και στη μακροζωία. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει αν τα άτομα ηλικίας 18-40 ακολουθούν αυτό το πρότυπο διατροφής, καθώς και τις διατροφικές τους συνήθειες. Στην έρευνα συμμετείχαν 200 άτομα (άνδρες N = 70 και γυναίκες N = 130) ηλικίας 18-40, με επικρατούσα ηλικιακή ομάδα την 18-23. Με βάση τις απαντήσεις τους, η πλειοψηφία κάνει χρήση αλκοόλ έως 1 φορά/εβδομάδα και αθλείται συστηματικά. Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα άτομα ηλικίας 18 – 23 και 23 – 29 καταναλώνουν μικρές ποσότητες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων. Ενώ επιλέγουν συχνότερα κρέας, γλυκά, αναψυκτικά, τροφές ταχείας εστίασης και προϊόντα ολικής αλέσεως. Αντίθετα, ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων ηλικίας 30 – 35 και 36 – 40 καταναλώνει τη συνιστώμενη συχνότητα κρέατος, οσπρίων, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών. Επίσης καταναλώνει καθημερινά σπιτικό φαγητό, μέτρια ποσότητα αλκοόλ, Τέλος επιλέγει υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος και σπάνια τροφές ταχείας εστίασης και γλυκά. Συνεπώς, τα άτομα της ηλικιακής κατηγορίας 30 – 40 ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που είναι περισσότερο συμβατός με τη Μεσογειακή Διατροφή συγκριτικά με τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 18 – 29.

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf