Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 1 (2010) » Τεύχος No.1 » Ο ρόλος του διαιτολόγου στην πρόληψη των λοιμώξεων

Ο ρόλος του διαιτολόγου στην πρόληψη των λοιμώξεων

Ελένη Πατρόζου1, Χρυσάνθη Βλαχάκη2, Δάλια Λιόλια1, Δημήτρης Βλαχάκης3

  1. Ινστιτούτο Πρόληψης, Αθήνα
  2. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα
  3. Ινστιτούτο Βιολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Αθήνα

Σελίδες: 37-43

Περίληψη

Ο διαιτολόγος συχνά καλείται να υποστηρίξει ασθενείς που πάσχουν από οξείες ή χρόνιες λοιμώξεις. Η διατροφική αξιολόγηση είναι βασικό εργαλείο, ώστε να διαπιστωθεί η διατροφική κατάσταση του ασθενούς, καθώς αυτή μπορεί να αντικατοπτρίζει την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά καιρούς, διάφορες μελέτες υποδεικνύουν την προστατευτική δράση βιταμινών ή τροφίμων έναντι των λοιμώξεων. Στην παρούσα εργασία, γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες που διερευνούν το ρόλο των τροφίμων και των βιταμινών αυτών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf