Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 3 (2012) » Τεύχος No.2 » Επιδρά ο χρόνος εισαγωγής συμπληρωματικών τροφίμων κατά τη βρεφική ηλικία στην υγεία βρεφών και παιδιών;

Επιδρά ο χρόνος εισαγωγής συμπληρωματικών τροφίμων κατά τη βρεφική ηλικία στην υγεία βρεφών και παιδιών;

Ιωάννα Κεχριμπάρη1

  1. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Aθήνα

Σελίδες: 92-106

Περίληψη

Η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφίμων κατά τη βρεφική ηλικία είναι απαραίτητη, καθώς η σίτιση με γάλα (μητρικό γάλα ή φόρμουλα) από μόνη της παύει να καλύπτει τις ανάγκες του βρέφους για ανάπτυξη και επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, με την αύξηση της ηλικίας του. Σύμφωνα, με τις υπάρχουσες συστάσεις ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες ζωής αποτελεί έναν επιθυμητό στόχο. Διαφορετικά, η εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφίμων πρέπει να γίνεται μετά τον τέταρτο και πριν τον έκτο μήνα. Τόσο ο θηλασμός όσο και η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν άμεσες ή μετέπειτα επιπτώσεις στην υγεία. Αδιαμφισβήτητα, η προστατευτική επίδραση του θηλασμού στην υγεία έχει αναδειχθεί σε πολλές μελέτες. Τα τελευταία χρόνια μελετώνται οι επιδράσεις της πρώιμης και της καθυστερημένης εισαγωγής συμπληρωματικών τροφίμων στην υγεία βρεφών και παιδιών. Ανάμεσα στις πιθανές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία έχουν αναφερθεί η γρήγορη αύξηση βάρους, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αντίσταση στην ινσουλίνη, οι αλλεργίες και οι λοιμώξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαθέσιμων μελετών δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί εάν οι συσχετίσεις που έχουν βρεθεί είναι ισχυρές, καθώς και η ακριβής ηλικία στην οποία η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφίμων φαίνεται να επιφέρει κινδύνους για την υγεία βρεφών και παιδιών. Όμως οι υπάρχουσες μελέτες είναι, κυρίως, μελέτες παρατήρησης και τα αποτελέσματά τους πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Συνεπώς, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, ενώ κρίνεται απαραίτητος ο σχεδιασμός προοπτικών μελετών, οι οποίες πρόκειται να ξεκαθαρίσουν όποια συμπεράσματα παραμένουν έως τώρα ασαφή.

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf