Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 5 (2014) » Τεύχος No.2 » Κατανάλωση καφέ και καρκίνος του μαστού: επιδημιολογική μελέτη ασθενών-μαρτύρων

Κατανάλωση καφέ και καρκίνος του μαστού: επιδημιολογική μελέτη ασθενών-μαρτύρων

Σοφία Λάκκα1Νίκη Μουρούτη1,  Χρήστος Παπαβαγγέλης1Πετρίνη Πλυτζανοπούλου2 Τώνια Βασιλάκου2Νικόλαος Μαλάμος3Δημοσθένης Παναγιωτάκος1,

  1. Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, Ελλάδα
  2. Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τομέας Υγιεινής της Διατροφής και Βιοχημείας, Αθήνα, Ελλάδα
  3. Μονάδα Παθολογίας-Ογκολογίας, Γενικό Νοσοκομείο-Μαιευτήριο «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», Αθήνα, Ελλάδα

Σελίδες: 91-97

Λέξεις κλειδί

ΚαρκίνοςΚαφέςΠρωινό

Περίληψη

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση για την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης, αλλά και του είδους των τροφίμων που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου γεύματος της ημέρας και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Υλικό/Μέθοδος: Μια μελέτη ασθενών-μαρτύρων με 250 ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου του μαστού (56±12 έτη) προερχόμενες από 5 νοσοκομεία της Αττικής και 250 υγιείς εξομοιωμένες ως προς την ηλικία και επιλεγμένες σε εθελοντική βάση από το γενικό πληθυσμό. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα έγκυρο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων το οποίο περιελάμβανε 86 ερωτήσεις, μέσω του οποίου καταγράφηκε η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος καθώς και το είδος των τροφίμων που καταναλώνονται σε αυτό. Επιπλέον έγινε καταγραφή πληροφοριών για ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, οικογενειακό ιστορικό, φυσική δραστηριότητα, καπνιστικές και διατροφικές συνήθειες. Οι συνολικές διατροφικές συνήθειες αξιολογήθηκαν μέσω του επιπέδου προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή με τη χρήση του MedDietScore (θεωρητικό εύρος 0-55). Αποτελέσματα: Μόνο η κατανάλωση καφέ ως κύριο συστατικό του πρωινού γεύματος συσχετίστηκε με 0,54 φορές μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού (ΣΛ: 0,54, 95% ΔΕ 0,35, 0,84), αφού ελήφθησαν υπόψη συγχυτικοί παράγοντες. Η κατανάλωση γάλακτος, χυμού, τσαγιού, δημητριακών, φρούτων και βουτύρου-μαρμελάδας ως κύρια συστατικά του πρωινού γεύματος δεν συσχετίστηκαν στατιστικά σημαντικά με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Συμπεράσματα: Η παρούσα εργασία αναδεικνύει την ύπαρξη αντίστροφης συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf