Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 12 (2020) » Διπλό Τεύχος » Διερεύνηση συσχέτισης γνώσεων διατροφής και διατροφικής συμπεριφοράς στην προεφηβική ηλικία: Μελέτη Παρατήρησης

Διερεύνηση συσχέτισης γνώσεων διατροφής και διατροφικής συμπεριφοράς στην προεφηβική ηλικία: Μελέτη Παρατήρησης

Γεώργιος Ιατρούδης1, Βενετία Νοταρά2,3, Εμμανουέλα Μαγριπλή3,4, Γεώργιος Αντωνογιώργος3Andrea Paola Rojas-Gil5, Αικατερίνη Ν. Κορνιλάκη6, Τόνια Βασιλάκου1, Αρετή Λάγιου2, Δημοσθένης B. Παναγιωτάκος3

  1. Τμήμα Πολιτικών Δημοσίας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
  2. Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
  3. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Εκπαίδευσης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα
  4. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
  5. Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη
  6. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Σχολή Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο

Σελίδες: 3-13

Περίληψη

Σκοπός: H διερεύνηση της συσχέτισης των γνώσεων διατροφής και της διατροφικής συμπεριφοράς των προ-εφήβων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Υλικό-Μέθοδοι: 615 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας συμμετείχαν στη μελέτη τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016. Συλλέχθηκαν ανθρωπομετρικά στοιχεία (ύψος, βάρος ΒΜΙ z-score, περιφέρεια μέσης), η συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων, ενώ δημιουργήθηκε ένα σκορ που μετρούσε τις διατροφικές γνώσεις βασισμένο στις γνώσεις για τις 4 βασικές ομάδες τροφίμων. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS Statistics 24.0 (έλεγχος χι-τετράγωνο, πολλαπλή λογιστική παλινδρόμηση).

Αποτελέσματα: Οι γνώσεις διατροφής συσχετίσθηκαν αρνητικά σε σημαντικό βαθμό με την κατανάλωση αναψυκτικών (p <0.001), σοκολατοειδών/κρουασάν/μπισκότων (p = 0.01) και πατατάκια/γαριδάκια (p = 0.034) στο συνολικό δείγμα. Συσχετίστηκαν ακόμη αρνητικά σε σημαντικό βαθμό με την κατανάλωση έτοιμων χυμών (p = 0.003), σοκολατοειδών/κρουασάν/μπισκότων (p <0.001) και σνακς όπως τα πατατάκια/γαριδάκια (p = 0.02) στα αγόρια. Αντιθέτως στα κορίτσια, δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ των γνώσεων διατροφής και της διατροφικής συμπεριφοράς. Συνολικά, οι προ-έφηβοι είχαν μέτριο επίπεδο διατροφικών γνώσεων (ποσοστό σωστών απαντήσεων 58%). Η σχετική πιθανότητα (O.R.) για την επίτευξη υψηλότερου σκορ γνώσεων διατροφής βρέθηκε μειωμένη σε σχέση με την κατάταξη του σωματικού βάρους (O.R.: 0.45, 95% C.I.: 0.27-0.74, p = 0.002) και στα δύο φύλα.

Συμπεράσματα: Tα παιδιά με φυσιολογικό σωματικό βάρος τείνουν να έχουν καλύτερες διατροφικές γνώσεις λόγω υγιεινότερης διατροφικής συμπεριφοράς σε σχέση με τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Hellenic J Nutr Diet 2020, 12(1-2):3-13

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf