Hda

Όλα τα άρθρα: Ανασκοπήσεις

β-γλυκάνες: Eμπλουτισμός του άρτου με στόχο τη μείωση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας

O άρτος, τα προϊόντα δημητριακών και τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν την κυριότερη πηγή διαθέσιμων υδατανθράκων της δίαιτας, συμβάλλοντας πάνω από 50% στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.

Περισσότερα

Η επίδραση της κατανάλωσης βραδινού γεύματος στο σωματικό βάρος: Ανασκόπηση

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί μία τάση μετατόπισης της ενεργειακής πρόσληψης αργότερα μέσα στη μέρα. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες οι οποίες ερευνούν πώς το να τρώει κάποιος πιο αργά επηρεάζει το βάρος του καθώς και παραμέτρους που σχετίζονται με αυτό.

Περισσότερα

Ο ρόλος των συνηθειών του τρόπου ζωής στην εμφάνιση και αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου στους ενήλικες

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (Obstructive Sleep Apnea – OSA) είναι μια χρόνια παθολογική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες πλήρεις ή μερικές διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Περισσότερα

Κύκλος ζωής τροφίμων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος: Σύγχρονες προκλήσεις και τρόποι διαχείρισης-πρόληψης

Η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα στην ατμόσφαιρα, το έδαφος, τους υδάτινους πόρους και τη βιοποικιλότητα είναι πια τόσο έντονη και εμφανής που στις μέρες μας γίνεται λόγος για μια νέα γεωλογική εποχή, το Ανθρωπόκαινο, η οποία ορίζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και χαρακτηρίζεται από τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Περισσότερα

Διατροφικοί δείκτες συσχετιζόμενοι με την εμφάνιση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να συγκεντρώσει όλους τους υπάρχοντες δείκτες αξιολόγησης της διατροφής οι οποίοι έχουν συσχετιστεί στη βιβλιογραφία με ανθρωπομετρικά δεδομένα και την παχυσαρκία σε μελέτες σε παιδικό και εφηβικό πληθυσμό.

Περισσότερα

Ενασχόληση με δίαιτες αδυνατίσματος και σωματικό βάρος: Ανασκόπηση

Η ενασχόληση με δίαιτες αδυνατίσματος είναι η μέτρια μείωση των θερμίδων με σκοπό την απώλεια βάρους. Περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές συμπεριφορές, από υγιεινές επιλογές τροφίμων μέχρι σοβαρό θερμιδικό περιορισμό.

Περισσότερα

Ο ρόλος του πρωινού γεύματος στην υγεία

Το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, γι’ αυτό και η σχέση του με την υγεία έχει αποτελέσει πεδίο έντο- νου επιστημονικού ενδιαφέροντος εδώ και πολλά χρόνια.

Περισσότερα

Διατροφικοί, κοινωνικο-οικονομικοί και συμπεριφοριστικοί προσδιοριστές δεύτερης εκδήλωσης καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο

Αν και τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο παρουσιάζουν μία σταδιακή μείωση, παρατηρείται μια διαχρονικά αυξητική τάση της νοσηρότητας του Οξέος Στεφανιαίου Συνδρόμου (ΟΣΣ) η οποία με δεδομένη την προοδευτική γήρανση του πληθυσμού, αποτελεί σημαντικό νοσολογικό φορτίο με τεράστιο οικονομικό κόστος.

Περισσότερα