Hda

Όλα τα άρθρα: Ερευνητικές Εργασίες

Η επίδραση της κατανάλωσης διαιτητικών ινών στη 10-ετή επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου (2002-12) και ο τροποποιητικός ρόλος του οικογενειακού ιστορικού: Μελέτη Αττική

Σκοπός: Η διερεύνηση της πιθανής επίδρασης της κατανάλωσης διαιτητικών ινών στο δεκαετή κίνδυνο εμφάνισηςκαρδιαγγειακής νόσου, λαμβάνοντας υπόψιν το ρόλο του οικογενειακού ιστορικού καρδιαγγειακής νόσου.

Περισσότερα

Προσδιοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση γνώσεων & αντιλήψεων για την καρδιαγγειακή υγεία: Επιδημιολογική μελέτη μαθητών Ε’ & ΣΤ’ τάξης δημοτικού σχολείου

Σκοπός: H διερεύνηση του ρόλου των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και της οικογένειας στις γνώσεις και αντιλήψεις που διαμορφώνουν τα παιδιά σχετικά με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Περισσότερα

Κατανάλωση καφέ και καρκίνος του μαστού: επιδημιολογική μελέτη ασθενών-μαρτύρων

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση για την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης, αλλά και του είδους των τροφίμων που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου γεύματος της ημέρας και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Περισσότερα

Γλυκά και αλμυρά εδέσματα της Τήνου με βάση το αίμα

Σκοπός: Η εργασία στοιχειοθετεί την παρασκευή εδεσμάτων τα οποία περιέχουν αίμα χοίρου ή άλλων θηλαστικών ζώων στο νησί της Τήνου και διερευνά τις πολιτισμικές παραμέτρους της πρακτικής αυτής, εντάσσοντας το υλικό της στον ευρύτερο Αιγαιοπελαγίτικο και Ευρωπαϊκό χώρο.

Περισσότερα

Η επίδραση της οξείας κατανάλωσης καφέ στη γαστρίνη και στην αυτοαξιολόγηση γαστρεντερικών συμπτωμάτων

Η κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Αποτελέσματα από τη μελέτη «Αττική» που δημοσιεύτηκαν το 2004, με 4056 συμμετέχοντες από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, έδειξαν ότι το 91% των αντρών (n=1493 άντρες) και το 76% των γυναικών (n=1518) κατανάλωναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά, με την πλειοψηφία των ατόμων να καταναλώνει ποικιλία ειδών καφέ1.

Περισσότερα

Η επίδραση διαφορετικών δόσεων καφέ στην ενεργειακή πρόσληψη και σε αισθήματα όρεξης υγιών ανδρών εθελοντών

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης διαφορετικών ποσοτήτων καφέ σε αισθήματα όρεξης και στην πρόσληψη ενέργειας υγιών εθελοντών.

Περισσότερα

Συσχέτιση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με κλινικά χαρακτηριστικά ασθενών με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Σκοπός: Η διερεύνηση της συσχέτισης της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με κλινικά χαρακτηριστικά ασθενών με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).

Περισσότερα

Διατροφική παρέμβαση στο πλαίσιο του σχολείου με τη συμμετοχή του δασκάλου

Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει μια πρωτοποριακή παρέμβαση στο πλαίσιο του σχολείου για την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων από τα παιδιά.

Περισσότερα